De titel van dit bericht is de vraag of jij net zo denkt als een vlieg. Rare vraag misschien maar ik ben wel serieus.

Ken je het geluid van een vechtende vlieg in het raamkozijn? Een vlieg die probeert door het raam naar buiten te komen? En dat terwijl er een meter verder een raam of een deur openstaat?

De vlieg probeert uit alle macht door het raam naar buiten te gaan. Hij vliegt naar de hoeken, de zijkanten, hij probeert alles. De vlieg doet ontzettend hard zijn best. En ondanks dat het niet werkt wat hij doet gaat hij nog meer zijn best doen. Nog harder werken. Wat de vlieg niet weet, is dat meer van hetzelfde doen ook meer van hetzelfde resultaat oplevert. De vlieg blijft proberen wat niet werkt en bekoopt dat uiteindelijk met de dood.

Had de vlieg maar even een moment genomen om na te denken. Had de vlieg maar even wat meer afstand genomen van zijn probleem. Dan had hij kunnen zien dat er een meter verder een raam open staat.

Het gedrag van veel mensen is net als dat van de vlieg. Als iets niet werkt gaan mensen meer hun best doen. Harder werken. Meer van hetzelfde doen. Vooral volhouden.

Het denken dat een probleem gecreëerd heeft, kan niet gebruikt worden voor de oplossing van het probleem. Voor een ander resultaat moet je anders denken – en doen.

Heb jij een probleem dat zich al jaren manifesteert in je leven? Is er iets dat je maar niet opgelost krijgt? Ga dan niet als de vlieg harder je best doen maar stop met wat je aan het doen bent en ga het anders aanpakken. Neem letterlijk eens wat afstand van je probleem en bekijk het met andere ogen. Misschien staat er wel ergens een deur open. Lees eens een boek over het onderwerp. Ga praten met iemand die een expert is in het onderwerp waar jij (nog) niet zo goed in bent.

(Vraag aan een zieke vriendin geen advies over jouw gezondheid. Vraag aan een vriend die financiële problemen heeft geen advies over geld. Ga te raden bij iemand die verstand heeft van jouw zaak.)

Voor het oplossen van je probleem: Stop met wat je aan het doen bent! Stop met doen wat je altijd deed. Ga (met je partner) aan de keukentafel zitten en zeg: wat heb ik altijd gedaan en wat kan ik anders gaan doen?

Fantaseer er maar op los. Gebruik je creativiteit om van allerlei kanten naar je probleem te kijken. Schrijf al je ideeën op. Zeg niet direct nee als je een gek idee hebt. Laat je fantasie de vrije loop. Dan zul je zien dat je intuïtie je gaat helpen en je goede ideeën aan de hand doet. Als je een geweldig idee hebt en vervolgens denkt: ja maar dat werkt toch niet, bedenk je dan dat jouw logica de afgelopen jaren ook niet geholpen heeft je probleem op te lossen. Dus sta vreemde (vernieuwende) ideeën toe.

Anders kijken is anders denken. Anders denken is anders doen. Anders doen geeft andere resultaten. Als je alles al geprobeerd hebt en niets werkt dan kun je net zo goed iets anders gaan doen.

Veel plezier met het aanschouwen van je problemen -). Mocht je een gesprekspartner nodig hebben, dan ben ik er.

Jouw leven, jouw keuze.

Liefs
Roos