Hoe moet je je gedragen als je niet weet wie je zijn wil?

Ik heb een boekje, een heel mooi boekje. In dat boekje staat op pagina 1, boven aan de pagina, de vraag: hoe wil ik zijn als persoon? Een paar pagina’s verder staat: hoe wil ik zijn als vrouw van Marco? Weer een paar pagina’s verder staat: hoe wil ik zijn als moeder van Sam? Nog stukje verder op staat: hoe wil ik zijn als therapeut? Dezelfde vragen heb ik mezelf gesteld voor huisvesting, financiën, gezondheid enzoverder. En zo heb ik voor allerlei rollen en aspecten in mijn leven een paar pagina’s beschreven. Weet jij wie je zijn wil?

Als ik mijn leven wil leven volgens mijn standaarden, volgens mijn dromen en wensen, dan is het belangrijk dat ik me bewust ben van mijn standaarden, dromen en wensen. Als ik niet weet hoe ik zijn wil, of wat een ideale situatie is, hoe weet ik dan hoe ik me moet gedragen?

Stel dat ik vind dat ik er als therapeut netjes en verzorgd uit moet zien. Dan heeft dat als gevolg dat ik regelmatig naar de kapper moet, mijn schoenen moet poetsen en schonen kleren aan moet hebben.  Het gevolg van het feit dat ik me bewust ben van wat ik wil, maakt dat ik keuzes maak die leiden naar het gedrag dat hoort bij dat ideaalbeeld.

Als ik aan mensen vraag wat ze willen dan krijg ik heel vaak het antwoord “ik weet het niet precies”. Of “nou ja gewoon een beetje gelukkig zijn”. Als je vaag bent in je wensen dan ben je ook vaag in je gedrag. Want zonder doel is je gedrag niet zo relevant. En je gedrag is nou juist wel erg relevant als je ergens wilt komen in je leven.

Als je niet precies weet wat voor een baan je wilt dan is de kans groot dat je genoegen neemt met een baan waar je niet echt heel blij van wordt. Want tja, wat maakt het uit zolang je de hypotheek of huur maar betalen kunt? Maar het maakt wel uit. Het maakt zelfs heel erg uit. Er zitten 365 dagen in een jaar. Als je 75 wordt dan heb je 27.375 dagen in dit leven. En iedere dag die voorbij is gegaan komt NOOIT MEER TERUG!

Ben jij bereid je spaarzame dagen te besteden aan dingen die je niet echt leuk vindt? Of omgaan met je partner of kinderen op een manier die niet zo prettig is maar nou ja “zo ben je nou eenmaal?” Of wil je in een huis blijven wonen waar je niet lekker woont, maar ja, verhuizen is ook zo’n gedoe. Ik in ieder geval niet! Ik wil iedere dag het beste van de dag maken. Ik wil dingen doen waar ik blij van word. Ik wil mijn talenten benutten om de wereld een betere plek te maken voor mensen en paarden. Ik wil een partner zijn waar Marco met trots over praat. Ik wil een moeder zijn waar Sam iets aan heeft.

Er is maar één manier om een leven te leiden waar ik trots op ben, waar ik achter sta, waar ik blij van word en dat is een leven met bewuste keuzes. Als ik weet wat voor een partner ik wil zijn dan weet ik automatisch welk gedrag daarbij hoort. En die wetenschap geeft me de mogelijkheid om een keuze te maken voor ik reageer op iets wat er gezegd wordt.

Ik zou je willen aan sporen op te gaan schrijven wat jouw ideaalbeeld is van jezelf en welk gedrag daarbij hoort. Dat je nadenkt over de aspecten in je leven die jij belangrijk vindt en wat je wensen daarover zijn. Stel dat je iedere avond 10 minuten besteed aan het nadenken over 1 aspect in je leven. Dan heb je na een week al 7 belangrijke onderdelen van je leven in beeld. Ik garandeer je dat de kwaliteit van je leven met sprongen vooruitgaat op het moment dat je weet wat je van jezelf en je leven verwacht.

Als je inspiratie nodig hebt of je er niet uit komt, stuur me gerust een bericht. Ik kijk met plezier met je mee.