Verwachtingspatroon

In mijn praktijk behandel ik mensen die niet lekker in hun vel zitten. Eén van de redenen waarom mensen niet lekker in hun vel zitten, is omdat ze andere mensen van alles kwalijk nemen. Bijvoorbeeld, de ouders voor de dingen die misgegaan zijn in hun jeugd. Of de partner omdat die niet voldoet aan hun verwachtingspatroon.

Vergeving

Een effectieve manier om gelukkiger te worden is het toepassen van vergeving. Soms hebben mensen moeite met vergeven omdat ze oprecht vinden dat iemand anders iets fout gedaan heeft. Dat kan natuurlijk ook zo zijn maar als je echt beter in je vel wil komen te zitten dan is het belangrijk dat je zelf iets verandert. Zolang je andere mensen iets kwalijk neemt, wordt jouw leven niet beter namelijk.

De vraag is dan ook, wil je gelijk hebben of gelukkig zijn?

Vaak hebben mensen geen idee hoe ze moeten vergeven of waar ze moeten beginnen. Om je op weg te helpen heb ik een korte maar effectieve vergevingsoefening ingesproken. Je kunt de meditatie afluisteren en herhalen voor je naar bed gaat, zodat je met een vergevingsgezind hart gaat slapen. Ik raad je aan om de tekst een beetje uit je hoofd te leren of je eigen versie te creëren. Mocht je overdag in een situatie terecht komen waarin je vindt dat iemand anders iets fout heeft gedaan dan kun je de tekst in gedachte (of hardop, ligt er aan waar je bent natuurlijk) herhalen. Hoe eerder je vergeeft, hoe lichter je hart blijft.

Een gevoel begint met een beslissing

Het kan gebeuren dat je begint met vergeven en je merkt dat je wel zegt dat je vergeeft maar dat het niet zo voelt. Dat is helemaal niet erg. Soms begint een gevoel met een beslissing. Besluiten dat je iemand vergeeft is het perfecte begin van vergeven. Ga rustig verder met je oefening en je komt erachter dat je steeds dichter bij werkelijk vergeving terecht komt. Vergeving zorgt dat je zachter wordt, vriendelijker wordt en met een lichter hart door het leven gaat. Als je niemand iets kwalijk hoeft te nemen, kom je een stuk beter in je vel te zitten.

Tekst vergevingsmeditatie

Ik vergeef iedereen die mij vandaag of op een ander moment in mijn leven te kort heeft gedaan, pijn heeft gedaan of mij niet voor vol heeft aangezien. Ik vergeef. Ik vergeef mezelf voor alle keren dat ik een ander te kort heb gedaan, pijn heb gedaan of niet voor vol heb aangezien. Ik vergeef. Ik vergeef iedereen en ik vergeef mezelf. Ik wil in vrede leven en ik gun iedereen die mijn pad kruist hetzelfde toe. Dank je wel.