Ik zat van de week met een nieuwe cliënt in de praktijk. Een aardige en zeer gemotiveerde dame wiens leven consequent niet gaat zoals ze het wil. “Ik snap er niks van zei ze en ik doe altijd zo mijn best!” Ik legde haar uit waarom je best doen niet helpt en nadenken wel.

Heel veel mensen doen hun best. En heel veel mensen vallen steeds weer terug in hun oude gedrag. Dat komt omdat je best doen niet helpt als je niet eerst aan wat andere voorwaarden hebt voldaan.

Het eerste wat je moet doen als je iets wilt veranderen is nadenken. En let wel, nadenken en gedachtes die door je bovenkamer racen, is niet hetzelfde. Voor mij betekent nadenken dat je met pen en papier aan tafel gaat zitten en bedenkt wat de door jou gewenste uitkomst is. Welk gedrag vertoon je nu en welk gedrag wil je vertonen? En welke stappen moet je zetten om tot je nieuwe gedrag te komen?

Stel dat je altijd geïrriteerd raakt als je partner je vraagt iets te doen in huis. Iedere keer opnieuw doe je je best om anders te reageren maar ja, het werkt niet. Want voor je na hebt kunnen denken, heb je alweer geïrriteerd gereageerd. Misschien maak jezelf ook wel wijs dat je partner de vraag heel onaardig stelt en dat je daarom zo reageert.

Als je je denkwerk hebt verricht dan weet je hoe je wel wilt reageren en dan weet je ook welke stappen je moet ondernemen om je nieuwe gedrag te gaan vertonen. De tweede stap om je gedrag te veranderen is dus dat je heel bewust je keuzes maakt. Je kiest voor je nieuwe gedrag. Wat zou je het beste kunnen doen als je partner je iets vraagt en je wilt niet meer geïrriteerd reageren? Je zou kunnen besluiten dat je niet direct reageert als je partner iets vraagt zodat je eerst even na kan denken over hoe je zou willen reageren.

Gaat dat in 1 x goed? Heb je in 1 x je gedrag veranderd? Nee zeker niet. Sterker nog, in het begin gaat het vaker mis dan goed. De belangrijkste stap in dit proces, is dat je het besluit neemt. Dat je zegt, ik wil een meewerkende partner zijn! Dat je niet meer vindt dat je partner zeurt of dat jij al genoeg doet in huis. Dat je niet meer de verantwoordelijkheid van jouw gedrag op je partner afschuift. Maar dat jij besluit hoe je zijn wilt en dat je er alles aan doet om je gewenste gedrag te vertonen.

Je wilt als mens niet overgeleverd zijn aan de grillen van je oude gedragspatronen. Je wilt niet dat dingen je overkomen. Je wilt zelf keuzes maken. Zelf kiezen bepaalt namelijk de kwaliteit van je leven.

Kort samengevat: Om zelf te kunnen kiezen, zijn twee dingen absoluut noodzakelijk. Het eerste is NADENKEN, met pen en papier. En het tweede is het nemen van een BESLUIT. Als je dat voor elkaar hebt, kun je daarna eindelijk je best gaan doen 😊.

Als je hulp nodig hebt met nadenken of met het maken van keuzes, neem gerust contact met me op, ik help je graag!