Iedereen wil graag gezond zijn. Als je gezond bent, heb je meer energie, dat is sowieso fijn. En als je gezond bent, maak je je veel minder zorgen. Is dat even prettig!

De vraag is natuurlijk, hoe wordt of blijf je gezond? Eén van de dingen die enorm helpt bij het verkrijgen (en houden) van gezondheid is het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel. Je bloedsuikerspiegel stijgt als je koolhydraten eet en zakt doordat het hormoon insuline de suikers voor je uit je bloed haalt en in je cellen stopt.

Als je lichaam te veel en te vaak insuline aan moet maken dan werkt dat helaas ontstekingen in de hand. Ontstekingen zijn slecht voor je lichaam, op de korte en de lange termijn want door ontstekingen worden allerlei lichaamscellen beschadigd.

De makkelijkste manier om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden is door helemaal nooit meer iets zoets te eten. Maar wie wil dat? De meeste mensen die ik ken in ieder geval niet. In het glucose revolutie boek staan veel tips voor het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel en eentje wil ik er graag met jullie delen.

Eet geen naakte koolhydraten. Daarmee wordt bedoeld dat je koolhydraten (taart, een ijsje, ontbijtgranen, brood, etc) nooit in hun eetje moet eten. Eet iets met vezels / eiwitten / vet samen met je zoetigheid. Het liefst nog daarvoor zelfs want de vezels en de eiwitten leggen een laagje in je darmwand waardoor de koolhydraten veel trager door je spijsverteringssysteem gaan en je een veel kleinere bloedsuikerpiek krijgt.

Stel je gaat naar een verjaardag en je weet natuurlijk prima dat je daar lekkere taart gaat eten. Neem dan thuis alvast een stukje kaas, of wat plakjes ham, of een beetje eten wat nog in de koelkast staat van gisteren met groenten er in. Laat de taart niet op een lege maag landen. Als je dat wel doet dan krijg je een enorme bloedsuikerpiek. Dat voelt wellicht lekker maar na een uur neemt die piek weer af en word je moe. Om die moeheid te bestrijden, ga je dan maar lekker aan de chips. En zo heb je een viceuze ongezonde cirkel.

Een stabiel bloedsuikerspiegel is gezond voor lichaam en geest!

Jouw leven, jouw keuze.

Liefs
Roos

Foto van Monique van der Vloed